Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 16. Crustacis » Scyllarus arctus es / en

Nom científic: Scyllarus arctus

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Llangosta Lluïsa, Cast: Santiaguiño / bujía, Ang: Small european locust lobster, Fr: Petite cigale.

Grup: 16. Crustacis

Tipus paisatge: Immersió en coves

Fondària: Fins a 50 m

Mides: Fins a 12 cm

Com és?

Pot arribar als 12 centímetres de longitud. La seva closca és rectangular o quadrangular truncat a la part anterior, més llarg que ample. Rostre molt poc sortint i antenes aplanades, amb el marge anterior dividit en 7 lòbuls coberts d'una pilositat densa. El color del seu cos és vermell marronós, el costat superior té 3 bandes transversals vermell brillant, la zona ventral és groga – ocre i els segments abdominals tenen una franja blava pàl·lida, seguida d'una altra taronja.

 

On viu?

Viu en fons rocosos i en sòls de sediments gruixuts, també es poden trobar en praderes de Posidonia oceanica ((L.) Delile, 1813). El trobem entre els 5 i els 50 metres de fondària en infralitoral (zona il·luminada) i circalitoral (zona d'ombra).

 

Com s'alimenta?

S'alimenta de mol·luscs i cucs. Per obrir els mol·luscs fa pressió amb les extremitats marxadores davanteres i així pot separar suficient les valves de l'animal.

 

Com es reprodueix?

Les femelles ovígeres s'han observat de febrer a abril i de juliol a setembre. Té una fase larvària llarga, es desplaça amb el plàncton inclús a llargues distàncies. Dels ous fecundats es desenvolupa primer la larva filosoma, molt plana, transparent i amb una forma molt diferent a la dels adults. Aquesta larva ha d'agitar sense parar les seves petites potes per no enfonsar-se i arribar al fons. Passa fins per 15 estadis larvaris diferenciats. Segons semble, els estadis finals, es fixen a certes meduses amb les seves terceres potes marxadores. En l'última fase pateix una metamorfosi a larva puerulus, que emigra al fons marí i adquireix la forma adulta.

 

Es pot confondre?

En en Mediterrani existeixen un total de cinc espècies similars incloses en dos gèneres. Es poden diferenciar de Scyllarides latus (Latreille, 1802) i Scyllarus pygmaeus (Bate, 1888) pel seu color i pel marge més rodó del segon parell d'antenes amb forma foliàcia.

 

Curiositats

· Aquesta espècie també és coneguda per Arctus ursus (sinònim).

· Animal decoratiu en els aquaris.

· Comestible, fàcil de trobar en els mercats, es comercialitza fresca.

· El cinquè parell de potes marxadores de les femelles té una petita pinça incompleta.

 

Taxonomia

Fílum: Arthropoda, Subfílum: Crustacea, Classe: Malacostraca, Ordre: Decapoda, Subordre: Pleocyemata, Infraordre: Achelata, Família: Scyllaridae, Subfamília: Scyllarinae, Gènere: Scyllarus

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB