Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Seriola dumerili es / en

Nom científic: Seriola dumerili

(Risso, 1810)

Nom comú: Cat: Cerviola, cirviola, cèrvia (exemplars grans), verderol (juvenils); Cast: Pez limón, verderón, serviola; Eng: Amberjack, yellowtail; Fr: Sériole, limon; It: Ricciola

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en aigües obertes

Fondària: Fins als 70 m

Mides: Fins a 1,9 m

Com és?

Peix de cos, allargat, aplanat lateralment i fusiforme, amb el dors més prominent que el ventre. Té un color gris blavós a la part superior, blanc platejat a la part inferior, i una franja lateral verda en els espècimens juvenils i daurada en els adults. Els joves, a més, presenten franges verticals fosques. Té dues aletes dorsals, la primera més baixa que la segona, i tant la segona aleta dorsal com l'aleta anal, tenen el primer radi més llarg. Les aletes pectorals són més curtes que les ventrals, i té una aleta caudal forcada i molt potent, amb el peduncle estret. Pot arribar a fer més d'un metre i pesar més de 50 quilos.

 

On viu?

Viu a gairebé tot el Mediterrani (excepte Adriàtic i Mar Negre) i també a la zona càlida i temperada de l'Atlàntic. Durant l'estiu, s'apropa a les costes rocoses, mentre que a l'hivern migra a major fondària per tal de fugir de les baixes temperatures superficials. Tot i ser una espècie pelàgica, sol nedar prop del fons, a entre 20 i 70 metres de fondària.

 

Com s'alimenta?

Voraç caçador, s'alimenta de petits peixos com sardines i castanyoles, de cefalòpodes o crustacis.

 

Com es reprodueix?

Es reprodueix a finals de l'estiu. Els ous són pelàgics, i els alevins, que s'anomenen col·loquialment fulles d'olivera, es poden trobar sota la protecció d'objectes flotants o de meduses. Els exemplars juvenils (anomenats verderols) formen bancs molt nombrosos, i apareixen, també sota objectes flotants, o en bancs d'altres peixos. Els adults són solitaris.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb el gènere Caranx (tot i que aquest té el front més prominent i les aletes pectorals més llargues), i amb la Serviola de Guinea (Seriola carpentieri), que és pràcticament igual que la S.dumerili i que, tot i ser oriünda de l'Atlàntic, també ha estat observada al Mediterrani.

 

Curiositats

· L'estratègia de caça dels exemplars juvenils de Serviola és molt interessant: Es barregen entre els grups de saupes (Sarpa salpa), un peix herbívor i inofensiu, per tal de poder acostar-se als bancs de peixos petits sense provocar la seva fugida. Quan ja són prou a prop del banc de peixos, sorgeixen tots alhora d'entremig de les saupes, atacant el màxim nombre de peixos possible. Tot seguit, procedeixen a devorar els exemplars morts o ferits.

· Quan el trobem fent submarinisme, sol acostar-se en línia recta cap a nosaltres, encerclant-nos amb curiositat.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Classe: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Carangidae, Gènere: Seriola

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB