» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns, Dimarts, Dimecres i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Symphodus cinereus es / en

Nom científic: Symphodus cinereus

(Bonnaterre, 1788)

Nom comú: Cat: Tord cendrós; Cast: Porredana gris; Eng: Grey wrasse; Fr: Crénilabre cendré

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 40m

Mides: Fins a 12cm

Com és?

De cos oval. Amb el cap tan llarg com la amplada màxima del cos. Boca petita. Propercle finament dentat. Escames bastant grans amb dos fileres d’escames de mida gran sota dels ulls. Generalment és gris amb pintes blanques en una banda longitudinal, sovint motejat de color brunenc o amb bandes longitudinals marrons. En el peduncle caudal presenten una pinta fosca que tot que pot mancar, és la seva principal característica definitòria. Els mascles tenen tonalitats lleugerament daurades en la gola i els flancs, i mostren línies daurades o blavoses en les galtes, a més, la taca posterior pot tenir reflexos blavosos. Tot i que poden assolir mides de fins a 12 centímetres, solen ser vistos amb una mida des dels 8 als 10cm.

 

On viu?

Espècie que es troba principalment en fons sorrencs com estuaris o badies tancades, gairebé sempre a prop de herbes com posidònia i roques. També és fàcil veure’l en ports i cales. Tot i que poden estar presents des dels 0 als 40 metres, són més comuns entre els 5 i els 20m.

 

Com s'alimenta?

La seva dieta està formada bàsicament per petits invertebrats com crustacis i mol·luscs.

 

Com es reprodueix?

Té sexes separats i el mascle adquireix una lliurea nupcial. Fresa a principis del estiu en una sèrie de nius semblants als del tord de 5 taques (Crenilabrus quinnquemaculatus) però més fermes, que fa el mascle amb algues i protegeix.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb la subespècie de llacunes Symphodus cinereus staitii, però té un menor nombre de porus cefàlics i es troba al Mar Negre i algunes llacunes de França (Thau i Berre).

 

Curiositats

· Es relativament fàcil aproximar-s’hi amb discreció. Els mascles, durant el període sexual, són poc desconfiats però s’ha d’evitar molestar-los,

· Pot viure fins als 6 anys.

 

Taxonomia

Filum: Chordata, Subfilum: Vertebrata, Infrafilum: Gnathostomata, Classe: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Labridae, Gènere: Symphodus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB