Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 13. Mol·luscs - Cargols » Trivia arctica es / en

Nom científic: Trivia arctica

(Pulteney, 1799)

Nom comú: Cast: Porcelanita, Eng: Coffee bean; Fr: Grain de café

Grup: 13. Mol·luscs - Cargols

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària:

Mides: Fins a 1cm

Com és?

Trivia arctica presenta una petita petxina calcificada, decorada amb ranures transversals, brillant, amb forma d'ou amb una longitud d'uns 8-10 milímetres i una amplada d’entre 6-8 mm. La superfície superior de la closca és de color vermell marronosa, mentre que la superfície inferior és aplanada i de color blanc. No presenta taques a la closca però pot ser que n’hi hagin als lòbuls de la carn del mantell. La obertura de la petxina és llarga i estreta. Quan Trivia arctica està activa, els lòbuls carnosos de l'embolcall del mantell es disposen al voltant de la closca de manera que queda gairebé totalment cobert. El mantell i la resta de l'animal és de color pàl·lid. El seu mantell és més clar en aigües amb major profunditat. Presenta un peu de color groc clar o taronja clar.

On viu?

Es troba extensament distribuït en el Nord-Est d’Europa. Principalment en el sublitoral a les costes rocoses, en aigües poc profundes fins a 200 metres de profunditat. En ocasions es troba juntament amb Trivia monacha.

Com s’alimenta?

S’alimenta d’ascidis com Botryllus schlosseri o Ascidia conchilega.

Com es reprodueix?

El seu cicle reproductiu és similar al de Trivia monacha. Alguns estudis afirmen que la seva època de cria es troba durant la tardor, l’hivern i al començament de la primavera mentre que d’altres diuen que es situa al voltant del mes de març. Podem dir que no hi ha un consens total entre les diferents fonts consultades.

Es pot confondre?

És molt semblant a Trivia monacha però no presenta els tres punts foscos a la petxina que aquesta si presenta. Les diferències principals entre les dues espècies són: la distribució de Trivia arctica està més orientada cap al nord i és lleugerament més petita de mida.

Curiositats

· Les petxines buides d’aquesta espècie solen ser arrastrades per les onades cap a la costa.

· S’han excavat esquelets de l’Edat de Pedra al nord-oest de França (La Bretanya) que presenten Trivia arctica i Trivia monacha com a ornaments usats com a collarets i adorns, en la seva major part relacionats amb esquelets masculins.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Ordre: Sorbeoconcha, Família: Triviidae, Gènere: Trivia, Subgènere: Trivia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB