Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 19. Tunicats » Botryllus schlosseri es / en

Nom científic: Botryllus schlosseri

(Pallas, 1766)

Nom comú: Eng: Star ascidian, golden star tunicate

Grup: 19. Tunicats

Tipus paisatge: Immersió en praderia

Fondària: Fins als 100 m

Mides: Individus fins a 3 mm; colònies fins a 5 cm

Com és?

Botryllus schlosseri creix formant colònies, d’entre 2 i 12 individus, d’uns 2 mil·límetres d’alt (i bastant més llargs) que es disposen de manera que semblen una estrella o flor. Les colònies solen estar envoltades d’una túnica gelatinosa, de textura llisa. La coloració pot ser variable, però, normalment, els individus tenen un color contrastat. La túnica envolta la colònia amb un sifò exhalant (forat de sortida) comú, central a la colònia. Viure en colònia comporta una sèrie de repercussions, la més important, la reducció de la mida. Cada individu de la colònia té la morfologia bàsica d’un individu solitari, però en petit. Això significa, dos sifons (un d’entrada i un de sortida) unes “brànquies” (faringe perforada), que actuen com a sistema de filtre de l’aigua i com a sistema respiratori, un tub digestiu i unes gònades per a reproduir-se. Tots els ascidis tenen una túnica que els recobreix el cos, i que en aquest cas és compartida amb els individus de la colònia.

 

On viu?

És una espècie incrustant, de manera que viu fortament adherida al substrat que colonitza. Aquest, pot ser des de fulles de Posidonia oceanica, algues llises, closques d’animals de desplaçament lent o estructures artificials (com ara pilars de ports, ponts, aparells subaquàtics...) fins a roques del bentos. És una espècie bastant cosmopolita. Es troba per tot el Mediterrani i per la costa europea i americana de l’Atlàntic.

 

Com s’alimenta?

Els ascidis s’alimenten filtrant aigua. Tenen el sifó inhalant (d’entrada d’aigua) a la part exterior de la colònia, i l’exhalant a la part interna. Cada individu te un sifó exhalant, que desemboca a una cavitat comuna anomenada atri exhalant, que és compartida i és per on surt l’aigua. Dins de cada individu, l’aigua és filtrada per unes “brànquies”, formades per una faringe perforada (part anterior del tub digestiu). Aquesta faringe, que seria similar a una xarxa o un colador, és capaç de recollir les partícules orgàniques i organismes que hi queden atrapats i dirigir-les cap al tub digestiu.

 

Com es reprodueix?

Aquesta espècie es reprodueix tant de forma sexual com asexual. La reproducció asexual, en la qual no hi ha intercanvi genètic, bàsicament funciona a partir de la fragmentació (provocada o espontània) d’una colònia, i de la gemmació (formació d’un nou individu a partir d’una protuberància) d’individus de la colònia. La reproducció sexual es dóna mitjançant gàmetes (cèl·lules específiques per a la reproducció), que s’alliberen al medi on es troben i es fecunden.

 

Es pot confondre?

Se la podria confondre amb alguna espècie del gènere Botrylloides: les colònies de Botryllus schlosseri tenen fins a 12 individus mentre que les de Botrylloides en tenen mínim 10, generalment més. A més a més, el patró de creixement de les colònies de Botryllus schlosseri és sorgint del centre de la colònia, fet que li confereix la forma d’estrella.

 

Curiositats

· En general els individus d’una colònia són clons, que han anat apareixent per gemmació (reproducció asexual).

· Així i tot, si dues colònies d’individus diferents es toquen, es poden unir formant una nova colònia més gran, sempreque les dues inicials tinguin un gen “d’histocompatibilitat de fusió” (és a dir un gen que els permeti associar-se).

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Urochordata, Classe: Ascidiacea, Ordre: Pleurogona, Subordre: Stolidobranchia, Família: Styelidae, Subfamília: Botryllinae

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB