Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Xyrichtys novacula es / en

Nom científic: Xyrichtys novacula

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Raor, rasó, llorito. Cast: Raó, galán, pejepeine. Fr: Rason nacré, labre des sables. Eng: Cleaver wrasse, Pearly razorfish

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en sorra

Fondària: FIns als 30 m

Mides: Fins a 30 cm

Com és?

Peix làbrid, allargat i amb el cos comprimit lateralment recobert de grans escates. Pot assolir mides de fins a 30 centímetres. Presenta un cap recte, més alt que llarg, i ulls molt petits. Boca també petita en posició molt ventral. Les aletes dorsal i anal són molt llargues, a diferència de la caudal, que és molt curta. Hi ha un marcat dimorfisme sexual: les femelles són més ataronjades i els mascles verds-grisos i de mida més gran. Presenten línies verticals, estretes i blaves als costats del cap.

 

On viu?

El podem trobar en aigües càlides i temperades del Mediterrani i de l'Atlàntic, poc profundes i en fons de sorra generalment propers a praderies de Posidonia oceanica. És un peix d'hàbitat bentònic i viu a grans extensions de sorra molt fina i neta, on s'enterra, a fondàries que poden anar des d'1 fins als 90 metres.

 

Com s'alimenta?

L’alimentació és a base d’invertebrats bentònics, principalment crustacis i mol·luscs (sobretot bivalves) que troba a la sorra. La composició de la dieta varia en funció de la mida de l’individu, però en general és bastant especialista, és a dir, menja sempre les mateixes espècies. La zona d’alimentació és la mateixa on viu, no fa grans desplaçaments per buscar l’aliment.

 

Com es reprodueix?

La reproducció té lloc a finals d’estiu, quan les femelles madures presenten una taca ventral de color roig i s’alliberen els òvuls i els espermatozous a l’aigua. No fan nius i la posta és pelàgica. Es tracta d’una espècie hermafrodita proterogínica, i presenta per tant inversió sexual: al moment de l’eclosió la majoria són femelles, però quan assoleixen una mida de 17 cm, i si les condicions ambientals són propícies, passen a ser mascles.

 

Es pot confondre?

Pel seu aspecte característic és un peix que difícilment es confon.

 

Curiositats

· És una espècie comestible, en alguns llocs molt apreciada.

· És l'únic làbrid que només apareix a fons arenosos, i quan es veu amenaçat entra de cap dins la sorra i queda ben enterrat. Durant l'hivern passa la major part del temps soterrat.

· Són harèmics, és a dir, s’organitzen de forma territorial permanent, en grups d’un mascle amb diverses femelles en un territori concret que el mascle defensa activament. Al mig d’aquest territori es pot observar un cràter que és el forat pel qual s’enterra el mascle durant la nit.

· És un peix força desconfiat i per tant, difícil de fotografiar. Si un s'apropa massa, fuig nedant immediatament.

 

Taxonomia

Superclasse: Osteichthyes, Classe: Actinopterygii, Subclasse: Neopterygii Teleostei, Superordre: Acanthopterygii, Ordre: Perciformes, Subordre: Labroidei, Família: Labridae, Gènere: Xyrichtys

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB