Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 01. Algues verdes » Acetabularia acetabulum es / en

Nom científic: Acetabularia acetabulum

(Linnaeus) P.C. Silva

Nom comú: Cat: Acetabularia mediterrania, Cast: Seta de mar, Ing: Mermaid’s wineglass, It: Ombrellino di mare

Grup: 01. Algues verdes

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 20 m

Mides: Fins a 8 cm, diàmetre del disc superior 1 cm

Com és?

Es caracteritza per la seva forma de disc o petit para-sol de color blanc-verdós, que és estriat radialment i pot arribar a fer centímetre i mig de diàmetre. D'aquí li ve el nom, que etimològicament del llatí, acetabulum significa disc o plat. Té un pedicel llarg i prim que li permet assolir els 8-10 cm d'alçada i agafar-se al substrat. Està calcificada.

 

On viu?

A la zona infralitoral superior, en aigües calmes i ben il·luminades. Tot i que es troba tot l'any, a l'hivern perd el disc i queda reduïda només al pedicel. Durant l'estiu, soviet forma poblacions molt extenses sobre fons rocosos propers a la superfície.

 

Com es reprodueix?

El disc és l'òrgan reproductor, i entre els radis es troben les cèl·lules sexuals necessàries per al procés. També pot reproduir-se asexualment per fragmentació o regeneració dels rizoides.

 

Es pot confondre?

En principi no. Tot i que té diversos sinònims com Acetabularia mediterranea  J.V. Lamouroux o Acetabulum marinum Tournefort, és una espècie suficientment diferent de la resta per a un correcte reconeixement.

 

Curiositats

· És una alga formada per una sola cèl·lula, amb el nucli situat al pedicel. En general, els éssers vius unicel·lulars són molt petits, però Acetabularia acetabulum (Linnaeus) P.C. Silva arriba a fer uns 10 cm. Això implica que és una alga verda gegant, i per les seves particularitats s'utilitza molt en estudis genètics i moleculars com a organisme model.

· Es creu que Acetabularia acetabulum és un dels aliments principals del nudibranqui Elysia timida.

 

Taxonomia

Regne: Plantae, Subregne: Viridaeplantae, Fílum: Chlorophyta, Classe: Ulvophyceae, Ordre: Dasycladales, Família: Polyphysaceae, Gènere: Acetabularia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB