Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Thuridilla hopei es / en

Nom científic: Thuridilla hopei

(Verany, 1853)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 30 m

Mides: Fins a 2 cm

Com és?

Cos estret i allargat d’uns 15 mil·límetres, però pot arribar fins a 25 mm. Les extremitats (parapodis) poden arribar fins al cap. Presenta uns rinòfors (òrgans del cap amb funció de percepció sensorial) llargs fins a 4 mm i enrotllats. A la base dels rinòfors es poden veure dos punts negres que corresponen a les taques oculars. El patró de coloració general és violeta amb taques longitudinals blaves, grogues i blanques, que pot variar en funció de la seva distribució geogràfica.

 

On viu?

Es troba en fons rocosos, ben il·luminats i recoberts d’algues com ara Cystoseira, fins a uns 30 metres de profunditat. Espècie endèmica de tot el Mediterrani. 

 

Com s’alimenta?

És herbívor, s’alimenta d’algues verdes com Cladophora i Derbesia. Les perfora amb les seves dents en forma de serra, una estructura anomenada ràdula. 

 

Com es reprodueix?

L’espècie és hermafrodita, és a dir, el mateix individu té els dos sexes. Tot i això la reproducció és sexual. Quan es forma l’ou, és d'un color vermell intens que es va esvaint a mesura que l’embrió consumeix les reserves nutritives. Les larves eclosionen i continuen el seu desenvolupament fins a convertir-se en adult. 

 

Es pot confondre?

Les confusions són limitades perquè en la seva àrea de distribució no hi ha moltes espècies relacionades. Tot i això, quan són de color blau podrien confondre’s amb els representants del gènere Hypselodoris, que tenen colors idèntics però patrons de bandes diferents. Aquests són més grans, tenen un plomall de brànquies a la part posterior i els rinòfors són laminars. També es pot confondre a vegades amb Philinopsis depicta, però aquesta és més gran (uns 60 mm) i habita a substractes de sorra i fang.

 

Curiositats

· Incorpora part dels cloroplasts funcionals i matèries de defensa de les algues que es menja.

· La seva coloració és aposemàtica, és a dir, que el patró de coloració adverteix als seus possibles depredadors de la seva perillositat. En ser ingerit segrega substàncies àcides.

· Els rinòfors són òrgans que tenen la funció de percepció química de l’entorn i de les preses. També atorguen percepció física, mitjançant la qual es poden orientar.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Opisthobranchia, Ordre: Sacoglossa, Família: Elysiidae, Gènere: Thuridilla

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB