» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns, Dimarts, Dimecres i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 18. Estrelles de mar » Antedon mediterranea es / en

Nom científic: Antedon mediterranea

(de Lamarck, 1816)

Nom comú: Cat: Clavellina, comàtula, Cast: Comátula mediterránea, Ang: Feather star

Grup: 18. Estrelles de mar

Tipus paisatge: Immersió en praderia

Fondària: Entre 10 i 40 m

Mides: Fins a 20cm de diàmetre

Com és?

En el cos es diferencien tres parts: el calze, els cirrus i una corona de braços amb 5 branques principals. En el centre del calze es troba una boca de proporcions petites. Mida del cos va dels 8 als 15 centímetres d'ample. La corona està formada per 10 braços, encara que en realitat són 5 braços que es divideixen per la base. Els braços són prims, allargats, i molt densos, amb aspecte de plomes, que pot arribar als 8cm de llarg. La corona pot arribar a mesurar un diàmetre de 20cm. Cada braç té les unes prolongacions més curtes i primes (anomenades pínnules) a cada costat, oferint l'aspecte d' una ploma. Per sota es troben els cirrus segmentats que serveixen per al moviment d'avançament i encoratge; el nombre de segments va dels 20 a los 23. Color entre groc, marró (bru), taronja o vermell. La coloració pot ser uniforme o presentar franges.

 

On viu?

Viu sobre fons rocosos, preferiblement foscos, o sobre gorgònies blanques (Eunicella) i a vegades en praderies d' algues i fons sorrencs. Abundant en el Mediterrani, en llocs per on passa el corrent. Freqüent des dels 10 metres fins els 40m de profunditat.

 

Com s'alimenta?

S' alimenten de plàncton i partícules que filtren de la corrent amb els seus braços. Aquests animals s'encoren a una esponja, un corall o una gorgònia mitjançant unes potetes especialitzades, els cirrus, i estenen els seus delicats braços, per a capturar el plàncton del que s' alimenten. L'aliment filtrat per les pínnules dels braços es transporta a la boca. Les comàtules estan disposades "al revés", comparades amb les estrelles de mar, així doncs la boca està situada a sobre del cos, i no per sota.

 

Com es reprodueix?

Tenen sexes separats, però externament no es poden diferenciar. Els mascles alliberen els seus espermatozoides en l'aigua. Les femelles els filtren fecundant els òvuls. Després fixen els ous en les primes branques dels braços on romanen a l'abric de la seva mare fins emergeixen les petites larves. El peduncle es trenca durant la fase larvària, així doncs porten vida lliure de adults i s' adhereixen al substrat con los cirrus.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb dues especies que tenen un aspecte semblant: Antedon bifida i Leptometra phalangium.

 

Curiositats

· Fora de la seva fase d'activitat, els braços estan enrotllats. No tenen cap. Les comàtules poden caminar amb aquests braços, fins i tot poden nedar amb ells. Un espectacle molt bell però poc eficient, la veritat.

· Algunes comàtules són nocturnes, pel que durant el dia les veiem amagades en els buits entre els corals. De nit surten dels seus amagatalls i pugen fins al lloc on el corrent sigui major.

· Té un poder de regeneració extraordinari. Els animals es desplacen amb els cirrus pel fons quan es fa impossible el procés de filtrat per un canvi de corrent, buscant així un lloc més favorable.

· Quan es troba en terra i sota condicions de sequera, es descomponen en un curt espai de temps.

 

Taxonomia

Filum: Echinodermata, Classe: Crinoidea, Ordre: Articulata (Comatulida), Família: Antedonidae, Gènere: Antedon

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB