» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 whatsapp 623 18 84 35
Guia d'espècies » 16. Crustacis » Palaemon elegans es / en

Nom científic: Palaemon elegans

Rathke, 1837

Nom comú: Cat: Gambeta, Cast: Quisquilla, Ing: Grass prawn, Fr: Bouquet, Ale: Grosse Felsgarnele

Grup: 16. Crustacis

Tipus paisatge: Immersió en coves, Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 10m

Mides: Fins a 5cm

Com és?

Grandària fins a 6,5 centímetres. Té un cos cilíndric integrat per una closca en el front i sis segments abdominals. Posseïx 5 parells de potes, els dos primers parells amb pinces, el ventall caudal és triangular. Sota l'abdomen té les potes abdominals conegudes com pleopodis que utilitza per a propulsar-se a través de l'aigua. En aquesta espècie el rostre o escotadura amb dents, està corbat cap amunt i es divideix en dues parts en el seu extrem, amb 7 a 9 dents al llarg de la seva superfície superior i 3 en l'inferior (rarament 2 o 4). Tres (de vegades dues) de les dents superiors, darrere de l'ull. Tot just sota l'ull, hi ha l'antènul·la, petita antena que configura el segon parell d'apèndixs, que es divideix en tres porcions. Sota l'antènul·la està l'antena, que es divideix en dues porcions. Coloració variable, deguda que el seu cos és gairebé transparent. Amb línies de color brunenc-groc horitzontals o obliqües en la closca i verticals en l'abdomen, franges blau-groc a les potes.

 

On viu?

Viu a la riba del mar o en llacunes allunyades d'ell, a pocs centímetres de profunditat, sota les pedres. Té hàbits nocturns. Encara que és una espècie típicament marina, ha estat trobada regularment en aigües lleument salobres i en llacunes.

 

Com s'alimenta?

Omnívor, menja petits animals vius o morts, algues i qualsevol tipus de residu orgànic que pugui trobar (restes de menjar, plantes, detritus, etc.) i capturar entre les seves pinces. Poden arribar a menjar-se entre ells.

 

Com es reprodueix?

Ovípar. La reproducció es porta a terme entre abril i setembre. La fertilització és externa, una vegada fertilitzats la femella duu els ous units als pèls en les seves potes abdominals que serveixen d'òrgans copuladores. La femella és de major grandària que el mascle, es pot veure a la femella portant els ous en època de reproducció. Algunes femelles són capaces de tenir 2 postes.

 

Es pot confondre?

Pot confondre's amb les altres 3 espècies de gambeta presents en el Mediterrani: el Palaemon serratus (Pennant, 1777) que sol té bandes marrons a la vora dels segments i manca de les taquetes de color, el Palaemon adspersus Rathke, 1837 que manca de bandes fosques i el Palaemon xiphias Risso, 1816 que manca de taques fosques i de vegades té punts de color verd-blavós. La identificació no és fiable en individus de 25 mm o menys.

 

Curiositats

· En alguns llocs es pesquen amb interès comercial amb diferents arts.

· La seva carn es considera exquisida i es comercialitza fresc o congelat.

 

Taxonomia

Filum: Arthropoda, Subfilum: Mandibulata, Superclasse: Crustacea, Classe: Malacostraca, Subclasse: Eumalacostraca, Superordre: Eucarida, Ordre: Decapoda, Infraordre: Caridea, Família: Palaemonidae, Gènere: Palaemon

 

Enllaç al glossari

 
» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB