Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 07. Cnidaris - Octocoral·lis » Corallium rubrum es / en

Nom científic: Corallium rubrum

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Corall vermell. Cast: Coral rojo. Eng: Red coral. Fr: Corail rouge. Ale: Edelkoralle

Grup: 07. Cnidaris - Octocoral·lis

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: Normalment 40-100 m (també de 3 a 50 m en zones fosques)

Mides: Fins a 30 cm

Com és?

Els pòlips són blancs i amb vuit tentacles. Com tots els coralls formen colònies que poden arribar als 20 cm d'alçada, tot i que actualment és difícil veure exemplars tan grans. Els pòlips es poden retreure i llavors pren un aspecte completament diferent, com un arbret vermell ple de petits foradets on s'han amagat els pòlips. La coloració habitual és vermell fosc, però pot ser més pàl·lid o fins i tot tenir un to rosat.
És un pòlip que viu fixat al substrat del fons marí i mitjançant segregacions calcifica un esquelet tubular, que està recobert d'una escorça orgànica amb infinitat d'orificis, on apareixen uns pòlips dotats de cavitat digestiva i vuit tentacles retràctils, que són capaços de retenir els nutrients de l'aigua.

 

On viu?

Viu, normalment, sobre substrats rocosos on hi ha baixa o quasi nul·la lluminositat, i on hi hagi corrents submarins que li proporcionen aliment. Es troba normalment entre els 30 i els 150 metres de fondària a gairebé tota la conca occidental mediterrània i a l'Atlàntic oriental.

 

Com s'alimenta?

Dels petits foradets de l'esquelet calcari vermell, el pòlip treu 8 tentacles amb els quals s'alimenta. Tots els pòlips són carnívors, així que s'espera amb els tentacles estesos fins que cau una presa microscòpica, alguna larva del plàncton o un bocinet d'algun animal que pugui engolir.

 

Com es reprodueix?

Els pòlips de corall vermell poden formar unes gemmes d'on neixen les larves que una vegada fecundades van a la deriva, fins a formar una nova colònia. El creixement de l'esquelet és lentíssim i depèn de paràmetres com la llum, la temperatura, els nutrients i la relació batimètrica.

 

Curiositats

· La seva pesca data de temps molt antics, grecs i romans ja el recollien en apnea.

· Ancestralment se li atribuïen propietats medicinals contra l'epilèpsia, la càries o la impotència. Els alquimistes en feien polsim i el venien afirmant que tenia efectes equivalents al que avui en dia es coneix com a Viagra.

· Algunes civilitzacions encara adornen els seus morts amb penjolls de corall, als que atribueixen efectes màgics o els aprofiten com a amulet. No obstant això, l'aspecte ornamental és el predominant.

· El creixement de l'esquelet és lentíssim (3-5 mil·límetres per any) i depèn de paràmetres com la llum, la temperatura, els nutrients i la relació batimètrica.

· El 2018 a Catalunya es va aprobar una moratòria de pesca del corall vermell pels pròxims 10 anys.

 

Taxonomia

Fílum: Cnidaria, Subfílum: Anthozoa, Infrafílum: Octocorallia, Ordre: Gorgonacea, Subordre: Scleraxonia, Família: Corallidae, Gènere: Corallium

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB