» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Gobius cruentatus es / en

Nom científic: Gobius cruentatus

Gmelin, 1789

Nom comú: Cat: Gobi de morro vermell, burret, cabot, ruc. CastGobio de boca roja. Eusk: Zarbo odoldu. Ang: Red-mouthed goby. Fr: Gobie à bouche rouge.

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: 10-30m

Mides: Fins a 15cm

Com és?

La característica més singular són les taques o marques vermelles del cap i els seus llavis vermells. Cos allargat, robust i cilíndric. El cap que acostuma a estar molt aixecat presenta escames a la galta i a l'opercle, i un tentacle cutani al nariu anterior. El seu disc pelvià no és complet, al no tenir la membrana anterior molt desenvolupada. L'aleta dorsal està divida en dos parts: la primeraamb 6 radis espinosos i la segona amb 1 espinós i 14 tous. L'aleta pectoral amb 20 o 21 radis tous. La seva coloració és marronosa amb taques roses, més clares a la part mitja del cos. Els individus més joves acostumen a ser d'una tonalitat més clara i clapada, sent molt difícils d'identificar. 

 

Com es reprodueix?

Encara que es una espècie de gran difusió no es coneix massa sobre la seva reproducció. Es suposa que les seves costums son semblants a la d’altres especies gobius, que posen els ous al fons i tenen cura d’ells fins que eclosionen.

 

Com s’alimenta?

S’alimenta de crustacis i mol·luscs principalment. 

 

On viu?

 És una espècie solitària que viu en fons durs o amb sediments. Els individus més joves solen trobar-se en zones menys profundes. Viu al sud de les illes Britàniques, la zona de l'Atlàntic espanyol i marroquí fins al Senegal i sobretot en la Mediterrània.

 

Es pot confondre? 

Els individus més joves poden arribar a semblar-se a altres gobis de mida similar com ara Gobius geniporus Valenciennes, 1837G. fallax Sarato, 1889 o G. xanthocephalus Heymer & Zander, 1992

 

Curiositats

 · Si es veuen amenaçats s’amaguen a les esquerdes dels blocs de pedra.

· A l'hora d'identificar-lo, com ja s'ha comentat anteriorment, són importants la zones d'intens vermell del seu cap i llavis. L'ús de llum artificial, ens permetrà diferenciar-lo d'altres espècies, ja que en aquestes zones la falta de llum és cada vegada més important.

 

Taxonomia

 Fílum: Chordata, Subfilum: Vertebrata, Infrafilum: Gnathostomata, Classe: Osteichthyes, Subclasse: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Gobiidae, Gènere: Gobius

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB