Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 16. Crustacis » Homarus gammarus es / en

Nom científic: Homarus gammarus

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Llamàntol, Cast: Bogavante, Eng: Lobster, Fr: Homard, De: Hummer

Grup: 16. Crustacis

Tipus paisatge: Immersió en coves, Immersió en sorra, Immersió fonda

Fondària: Fins a 60 m

Mides: Fins a 60 cm

Com és?

És un crustaci que tot i poder arribar a uns 60 centímetres de llargada i uns 8 kg de pes, és estrany que sobrepassi els 40 cm. És de color blavós. Té deu potes, les dues primeres transformades en un parell de fortes pinces. La dreta, més petita, talla mentre que l'esquerra, més grossa, té la funció de triturar.

 

On viu?

El llamàntol europeu viu a prop de la costa, fins a uns 60 metres de profunditat. Prefereix els fons rocosos abans que els sorrals, tot i que també se'n troben. Viuen en caus excavats en la sorra o el fang, on s'enterren després de la muda. Té una distribució àmplia, des de Noruega fins al Marroc. Presents en el Mediterrani i el mar Negre.

 

Com s'alimenta?

Són carnívors i depredadors actius.

 

Com es reprodueix?

Hi ha mascles i femelles, és a dir, tenen sexes separats. Les femelles porten els ous a principis de la tardor. Fins a l'abril o maig portaran els juvenils.

 

Es pot confondre?

No es poden confondre, ja que cap altra crustaci de deu potes té un parell de pinces.

 

Curiositats

· Sabíeu que els llamàntols viuen en coves juntament amb el congre (Conger conger (Linnaeus, 1758))? És una mena d'associació, ja que el congre menja pops, els depredadors naturals dels llamàntols.

· Sabíeu que s'havia estimat que poden viure uns 50 anys i que recentment se sap que en viuen més de 100? Un llamàntol capturat a Terranova, Canadà, pesava 9 kg i tenia uns 140 anys (l'edat es calcula a partir del pes d'aquests animals). Va ser a punt de ser cuinat al restaurant "City Crab and Seafood" de Nova York.

· Sabíeu que poden passar de dretans a esquerrans? El fet de tenir les pinces desiguals respon a una funcionalitat específica. Si en perd una es produeix una reassignació de funcions mentre torna a créixer.

· Sabíeu que quan es cuinen canvien a un color vermell?

 

Taxonomia

Fílum: Artropoda, Classe: Crustacea, Subclasse: Malacostraca, Ordre: Decapoda, Subordre: Reptantia, Infraordre: Nephropidea, Superfamília: Astacidea, Família: Nephropidae, Gènere: Homarus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB