Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 16. Crustacis » Lysmata seticaudata es / en

Nom científic: Lysmata seticaudata

(Risso, 1816)

Nom comú: Cast: Camarón monegasco, camarón de cola de seda; Eng: Monaco shrimp

Grup: 16. Crustacis

Tipus paisatge: Immersió en coves

Fondària: Fins als 60 m

Mides: Fins a 5 cm

Com és?

Té aspecte de gamba amb els característics grans ulls negres, les llargues antenes vermelles i el dibuix que presenta el cos, amb estretes bandes longitudinals blanques sobre fons vermell. Tenen el cos diferenciat en dues parts: el primer engloba tots els òrgans vitals i l'abdomen està segmentat (7 segments), fortament musculats i acaba a una cua. Entre els ulls tenen una espècie de cresta que els dóna protecció a la part més dorsal del cap. El primer parell de potes estan modificades i acaben en unes petites pinces negres. Tenen tres parells de potes marxadores.

 

On viu?

Al Mediterrani; des de la costa atlàntica francesa fins a les Illes Canàries, passant per les Açores i Madeira. Presenta activitat nocturna i es troba en praderies marines i al litoral rocós, habitant característic de coves i cavitats, on se la pot trobar a petits grups o grans formacions. Espècie fotòfoba que es retira immediatament als llocs més amagats de les cavernes en les quals habita en sentir-se mínimament molestada. Es dedica a netejar el cos de morenes (Muraena helena), congres (Conger conger) o blènnids amb els quals freqüentment comparteix refugi.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta de petits crustacis i té hàbits desparasitadors. És carronyera. Actua, a vegades, com a gamba netejadora, freqüentment associada a congres i morenes.

 

Com es reprodueix?

Les femelles efectuen les seves postes d'ous entre maig i juny, encara que en aigües espanyoles -més càlides- aquest fet pot allargar-se fins al mes de setembre. La posta és portada per la femella a l'abdomen. D'aquests ous neixen les larves que, després d'uns 30 dies, adopten lentament la forma adulta.?? Se sap que aquesta espècie és capaç de canviar de sexe: és mascle durant el primer any de vida i després es converteix en femella. Es creu que pot viure fins a 5 anys.

 

Es pot confondre?

Sí, amb una segona espècie de la Mediterrania, Lysmata nilita. Es diferencia per mancar de les bandes longitudinals blanques, presentar unes bandes uniformement vermelles i la seva coloració és més uniforme.

 

Curiositats

· La morena mai no es menjarà la gamba voluntàriament, sinó que es quedarà immòbil fins que aquest acabi amb la seva feina. De tant en tant pessiguen i molesten al peix, que es remou inquiet i provoca la seva fugida, però al cap d'un minut tornen a les seves tasques.

· Si al bussejar situem un dit a la sortida de l'orifici en el qual viuen aquestes gambes, primer ens analitzaran amb les seves antenes i, si no ens movem, se subjectaran al dit i procediran a la seva neteja.

 

Taxonomia

Fílum: Arthropoda; Subfílum: Mandibulata; Superclasse: Crustacea; Classe: Malacostraca; Subclasse: Eumalocostraca; Superorde: Eucarida; Ordre: Decapoda; Superfamília: Alpheoidea; Família: Hippolytidae; Gènere: Lysmata

 
 

 

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB