Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 06. Cnidaris-Meduses » Aurelia aurita es / en

Nom científic: Aurelia aurita

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Borm; Cast: Aurelia dubia, Medusa aurita, M.A. común, M. sombrilla, M. luna, M. platillo; Eng: Common jellyfish, Moon jellyfish; Fr: Aurélie; It: Pota marina

Grup: 06. Cnidaris-Meduses

Tipus paisatge: Immersió en aigües obertes, Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 10 m

Mides: Entre 20-40 cm

Com és?

Té un cos circular, en forma de copa. El seu endoderm és de color blanc i transparent, i el seu ectoderm, també transparent, és sovint lleugerament blavós o rosat. La seva ombrel·la està envoltada per centenars de llargs i prims tentacles filamentosos i urticants, que capturen i paralitzen el zooplàncton del qual s'alimenta. També pot atrapar-lo sobre l'ombrel·la, gràcies a un mucus pel qual llisca fins a la seva boca. Les seves nombroses terminacions nervioses, blanques, són visibles en la seu endoderm, des del centre fins a la vora de l'ombrel·la. Posseeix quatre gònades disposades simètricament al voltant del centre de l'endoderm i visibles clarament. En els mascles, les gònades són blanques o grogues, i en les femelles, roses o estatges. Posseeix també quatre tentacles bucals translúcids que envolten el seu manubri (apèndix bucal). 

 

On viu?

Es troba tant en alta mar com prop de la costa, solitària o en grups, principalment des d'abril a octubre. Freqüentment viatja a la deriva amb el plàncton, deixant-se arrossegar pel corrent. De vegades és llançada a terra en gran nombre, doncs no és una nedadora especialment poderosa i viu en aigües superficials. És una de les meduses més abundants i la trobem en aigües de tot el món excepte en les fredes dels pols. 

 

Com s'alimenta?

- S'alimenta de petits organismes planctònics que porta fins a la boca amb unes cèl·lules ciliades. 
En termes generals, no presenta cap perill per a l'ésser humà, respecte a les picades.

Com es reprodueix?

Hi ha una alternança de generacions molt clara entre fase pòlip i la fase medusa. A la fase pòlip (estròbil) es dóna una reproducció asexual que esdevé en la larva èfira. Aquesta donarà lloc a la fase medusa, de sexes estan separats, i on per tant podrà donar-se la reproducció sexual. 

 

Curiositats

· A Àsia, particularment a la Xina i Indonèsia, s'utilitza per a consum humà.

· La manera més habitual de menjar-la és després d'haver-la bullit i macerat amb oli de sèsam.

· Les primeres larves són planctòniques (plànules). Les segones larves en canvi causen un gran mal als criadors de salmó perquè piquen als peixos en les brànquies causant l'asfíxia.

· Les poblacions oscil·len considerablement d'any a any. 

 

Taxonomia

Fílum: Cnidaria (Cnidaris), Classe: Scyphozoa (Escifozoos), Ordre: Nemaestomeae, Família: Ulmaridae, Génere: Aurelia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB