Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Symphodus tinca es / en

Nom científic: Symphodus tinca

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Tord, llavió, saig, blaua, rossinyol. Cast: Tordo, peto, señorita. Ang: East Atlantic Peacock Wrasse. Fr: Crènilabre-paon, C.-tanche. It: Tordo pavone. Al: Pfauen-Lippfisch

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en praderia, Immersió poc fonda

Fondària: Fins als 50 m

Mides: Fins a 30 cm

Com és?

És un peix que mesura uns 30 centímetres de llarg. Les femelles són més petites que els mascles, fent uns 25cm de llargada. També són diferents en la coloració, els mascles són de color verd, groc o verd oliva, amb tres bandes longitudinals fosques, que en els adults s’adornen amb nombroses taquetes vermelles i blaves i una taca negra en la part central de la base de la cua, mentre que les femelles són grises amb dues bandes longitudinals marrons als costats i una taca negra en la base de la cua. Té escates grosses per tot el cos, els ulls petits i els llavis gruixuts. Pel que fa a les aletes, l’aleta dorsal és llarga amb els radis quasi el doble d’alts que el dors, l’aleta anal és llarga i alta i l’aleta caudal és rodona.

 

On viu?

Viu normalment en fons rocallosos o en praderies de Posidònia fins als 50 metres de fondària. El trobem des de Galícia fins al Marroc, incloent-hi la Mediterrània i el mar Negre.

 

Com s’alimenta?

Són carnívors. Tenen predilecció pels invertebrats que viuen en els fons marins i entre les roques, com eriçons de mar, cucs i petits crustacis, com gambes i crancs.

 

Com es reprodueix?

Es creu que la reproducció es duu a terme durant la primavera, entre maig i juny, i és en el moment que més s’apropen a la costa. El mascle neda cap a les femelles i les porta cap al niu que ha fet sobre unes pedres. Un cop feta la posta el mascle la vigila fins a l’eclosió.

 

Es pot confondre?

Amb Symphodus cinereus cinereus (Bonnaterre, 1788), sobretot en la forma juvenil.

 

Curiositats

· Arriba a la maduresa sexual als 2 anys i té una longevitat de 15 anys.

· Per desparasitar-se es col·loquen quasi verticalment per ser netejats pel tord de cua negra (Symphodus melanocercus (Risso, 1810)).

· Els peixos que neixen femelles poden transformar-se en mascles sota determinades condicions, a això se l’anomena hermafroditisme proterogínic, i és natural en aquesta espècie.

· Els mascles són bastant territorials: es poden observar tant de dia com de nit recolzats lateralment sobre roques a prop d’on viuen.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Classe: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Labridae, Gènere: Symphodus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB