Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 02. Algues vermelles » Ellisolandia elongata es / en

Nom científic: Ellisolandia elongata

(J.Ellis & Solander) K.R.Hind & G.W.Saunders, 2013

Nom comú:

Grup: 02. Algues vermelles

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: 0-3 m

Mides: Fins a 15 cm

Com és?

És una alga vermella (el pigment que li dóna aquest color és la ficobilina) amb estructura erecta, calcificada i amb articulacions. Forma catifes de color rosat o blanquinoses que arriben fins als 15 centímetres d'alçada. Una de les seves característiques és que presenta abundants ramificacions que agafen formes similars a ales.

 

On viu?

Estan presents durant tot l'any en roques d'aigües tranquil·les, on no els afecta directament l'onatge, i properes a la superfície. També es troba en esquerdes i bassals. És molt comú al mar Mediterrani i a l'est de l'Atlàntic, també ha estat trobada a Hawaii.

 

Com es reprodueix?

Els cossos reproductors es troben situats als extrems terminals i tenen forma oval amb una mena de banya a l'extrem. Els gametòfits i els esporòfits són similars. Com a totes les algues vermelles, la reproducció pot ser per via sexual o asexual, la primera comporta la unió d'òvul amb espermatozoide i la segona la formació d'espores o la fragmentació de l'alga per formar nous individus. 

 

Es pot confondre?

Es podria arribar a confondre amb Jania rubens(Linnaeus) J.V. Lamouroux (=Corallina rubens), ja que ambdues presenten coloracions similars. Una manera de diferenciar-les seria la mida, ja que Jania rubens (Linnaeus) J.V. Lamouroux és més petita, no superant els 5 centímetres d'alçada, i a part la seva ramificació és dicòtoma (eix principal que es divideix en dos). També es pot confondre amb Corallina officinalis Linnaeus,però aquesta última no presenta les ramificacions amb forma alada de E. elongata (J.Ellis & Solander) K.R.Hind & G.W.Saunders, 2013

 

Curiositats

· També es coneix com a Corallina mediterranea J.E. Areschoug o Corallina elongata (J.Ellis & Solander) K.R.Hind & G.W.Saunders, 2013, tot i que tots dos noms ja no són els oficialment acceptats.

· Encara que es troben presents a quasi tots els mars del món, les algues vermelles tenen predilecció per aigües càlides.

· La majoria d'algues vermelles són anuals i moren després de completar el seu cicle.

 

Taxonomia

Fílum: Rhodophyta, Subfílum: Rhodophythina, Classe: Florideophyceae, Ordre: Ceramiales, Família: Ceramiaceae, Gènere: Ceramium

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB