Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 01. Algues verdes » Ulva rigida es / en

Nom científic: Ulva rigida

C. Agardh

Nom comú: Cat: Enciam de mar; Cast: Lechuga de mar, xebra, lavacán; Eng: Sea lettuce

Grup: 01. Algues verdes

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins 10 m

Mides: De 5 a 35 cm

Com és?

Alga de color verd lluent, rep el nom d'enciam de mar per la seva gran semblança amb el vegetal terrestre. Té la base gruixuda i cartilaginosa i forma làmines amples que es reuneixen en un petit disc fixador. Fa de 5 a 35 cm d'alçada.

 

On viu?

Viu a fons rocosos, des de nivell de superfície fins a 10 metres de profunditat, és a dir, en estatges mediolitorals i infralitoral superior. Viu amb llocs amb molta matèria orgànica, batuts i fins i tot contaminats. Es troba present durant tot l'any amb un màxim entre hivern i primavera, és una espècie oportunista. Es pot trobar a vegades a prop d'espècies del gènere Cladophora.

 

Com es reprodueix?

Mitjançant reproducció asexual per fissió, fragmentació o zoòspores, i sexualment per gàmetes, que poden fotosintetitzar. D'aquí la seva capacitat de dispersió i colonització, fins i tot abans de desenvolupar-se totalment.

 

Es pot confondre?

No, el seu aspecte de fulles de plàstic és molt distintiu.

 

Curiositats

· Aquesta alga pot informar sobre condicions de contaminació de l'aigua o d'alteració ambienta. També s'utilitza com aliment. És de consistència una mica dura, així que s'ha d'estovar amb sal o coure-la, després ja es pot fer servir com amanida, per a sopes o guisats, tant sencera com en pols.

 

Taxonomia

Regne: Plantae, Subregne: Viridiaeplantae, Fílum: Chlorophyta, Classe: Ulvophyceae, Ordre: Ulvales, Família: Ulvaceae, Gènere: Ulva

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB