Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Sparisoma cretense es / en

Nom científic: Sparisoma cretense

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Peix Lloro, lloro vermell, vella, Cast: Vieja, loro viejo; Ang: Parrotfish, Fr: Perroquet, Poisson-perroquet, It: Pesce papagallo, Po: Papagaio-velho

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins als 40m

Mides: Fins a 50cm

Com és?

És un peix que mesura entre 20 i 30 centímetres de llargada, però pot arribar a fer fins 50cm. Tenen el cos ovalat i compirmit, cobert d'escates grans. El cap té una forma cònica i els ulls són petits i estan a prop del perfil superior. Les dents estan fusionades en quatre plaques que, unides de dues en dues, prenen una aparença semblant a la del bec d'un lloro. La coloració és diferent entre sexes. Els mascles són de color gris, amb una taca negre a tots dos costats del cos, darrera del cap; les femelles tenen una coloració molt cridanera en la que predomina el vermell sobre el gris i el groc. Durant l'època de reproducció els colors són més vius. L'aleta dorsal és d'una alçada homogènia, les pectorals són curtes i la caudal és rodona.

 

On viu?

Viu normalment en fons rocallosos o rocallosos-arenosos, i a prop de zones amb algues. És pot trobar sobre tot en els primers 50 metres de profunditat, però poden arribar als 100 metres de fondària. Té una aplia distribució, és troba des de Portugal, incloent-hi les Açores i Madeira, fins a les Canàries i Senegal. També a la Mediterrània, sent més freqüent a les costes orientals i meridionals.

 

Com s'alimenta?

Són omnívors, s'alimenten d'algues que viuen incrustades sobre les roques, sobretot de Cystoseira abies-marina (S.G. Gmelin) C. Agardh i dels petits invertebrats que es troben associats amb les algues. 

 

Com es reprodueix?

 

Es creu que la reproducció es produeix entre juliol i setembre, en funció de les condicions ambientals. Les femelles poden desovar diferents vegades durant l'època de posta, sobretot entre agost i setembre.

 

Curiositats

· Acostuma a viure en petits grups de 5 a 8 individus, però es pot agrupar en bancs més grans.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfilum: Vertebrata, Infrafilum: Gnasthostomata, Classe: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Subordre: Labroidei, Família: Scaridae, Gènere: Sparisoma

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB