Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 13. Mol·luscs - Cargols » Naria spurca es / en

Nom científic: Naria spurca

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cast: Ciprea sucia; Eng: Dirty cowry; Fr: Porcelaine souillée

Grup: 13. Mol·luscs - Cargols

Tipus paisatge: Immersió en coves, Immersió nocturna

Fondària: Fins als 20m

Mides: Fins a 4cm

Com és?

És un mol·lusc amb la closca ovalada de superfície llisa i molt brillant. La seva obertura és allargada i estreta amb dents més o menys visibles en un o ambdós costats. La coloració pot ser molt variada. A la part dorsal (de sobre) hi trobem taques o petits punts més o menys foscos sobre un fons més clar mentre que la part ventral (de sota), on trobem l’obertura, és normalment de color blanc encara que alguns exemplars poden presentar tonalitats marrons. Al lateral de la closca podem observar petits forats o punts més foscos que les taques de la part dorsal. El seu mantell és opac, de color marronós. Està format per nombroses papil·les amb forma arborescent que arriben a duplicar la mida del animal, quan estan exteses.

 

On viu?

És típic de fons rocosos en zones que romanen constantment submergides. Es troba al Mediterrani i a l'Atlàntic Occidental. És freqüent al Senegal, a les Illes Canàries, a Cap Verd i a la regió d'Angola. La trobarem principalment de nit a l'infralitoral (la zona on durant el dia hi arriba la llum).

 

Com s'alimenta?

Encara que no se sap exactament que mengen. Aquests individus estan considerats omnívors netejadors, és a dir, s'alimenten de restes que troben en el substrat, petits organismes, algues, etc.

 

Com es reprodueix?

Aquesta espècie té els sexes separats (són exemplars dioics) i es poden observar diferències en la closca entre mascle i femella. La femella presenta una closca més ovalada que el mascle. La fecundació és interna i després de la posta, la femella roman amb els ous per tal de protegir-los dels depredadors. Aquesta etapa reproductiva es dóna entre juny i setembre.

 

Es pot confondre?

Es podria arribar a confondre amb Luria lurida, sobretot si observem la closca per la part ventral. No obstant, Luria lurida té la part dorsal completament llisa, no té taques i té un to molt més fosc per la cara dorsal. A més a més, Luria lurida té la part ventral més grisenca que Naria spurca. Si podem observar el mantell, es dissipen els dubtes. N.spurca mostra unes papil·les arborescents molt característiques mentre que L.lurida té el mantell llis.

 

Curiositats

· Pertanyen a la família de les porcellanes, per l’aspecte de la closca. Són actius durant la nit i durant el dia es troben amagats sota les pedres i costa molt de veure’ls.

· Abans es coneixia amb el nom de Cypraea spurca o com a Erosaria spurca, però cap d'aquests nom està acceptat.

· Aquesta espècie està regulada i protegida a tot el Mediterrani. Està inclosa en l'Apèndix II de la Convenció de Berna (Convenció per a la Conservació de la Vida Silvestre i del Medi Natural) i l'Annex II del Conveni de Barcelona (protecció del mar Mediterrani).

 

Taxonomia:

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Ordre: Littorinimorpha, Família: Cipraeidae, Gènere: Naria

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB