Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 16. Crustacis » Processa macrophthalma es / en

Nom científic: Processa macrophthalma

Nouvel & Holthuis, 1957

Nom comú: Fr: Crevette-autruche à gros yeux

Grup: 16. Crustacis

Tipus paisatge: Immersió en sorra, Immersió poc fonda, Immersió en praderia

Fondària: Fins a 40 m

Mides: Fins a 4 cm

Com és?

Els mascles d’aquesta espècie de crustaci poden mesurar entre 15 i uns 30 mil·límetres de longitud, mentre que les femelles madures acostumen a ser de mides una mica majors (entre 20 i 43 mm). Tenen un rostre curt dirigit cap endavant, terminat en dues puntes amb dents i pot o no sobrepassar els ulls lleugerament. Els ulls són notablement més grans que els de la resta d’espècies del gènere Processa. El primer parell de potes té un desenvolupament desigual: la dreta acaba en una petita pinça afilada i l’esquerra acaba en una petita punta. Les dues potes del segon parell acaben en pinça, però tenen longituds diferents. Els altres parells de potes són simètrics i sense pinces. De dia, el color acostuma a ser blanc – translúcid (a vegades rosat) amb punts blancs repartits per la superfície. L’extrem final de la cua és més blanc que la resta del cos. De nit la coloració de les femelles és més vermellosa, mentre que els mascles són pràcticament transparents.

 

On viu?

Aquest crustaci es troba a tot el Mediterrani (sobretot a la zona occidental) i a l’Atlàntic oriental. Habita sobre fons tous arenosos fins a uns 40 metres de profunditat i en praderies de posidònia (Posidonia oceanica) al Mediterrani. És un animal d’activitat nocturna.

 

Com s’alimenta?

De nit busca petites preses entre les posidònies o a les zones arenoses pròximes a elles.

 

Com es reprodueix?

La seva època de reproducció és des de juny fins novembre. La fecundació és interna (el mascle introdueix els espermatozoides en la femella). La femella incuba la posta durant un temps portant la massa d’ous amb ella.

 

Es pot confondre?

Al Mediterrani hi ha unes 10 espècies del gènere Processa i algunes es poden confondre amb Processa macrophthalma, que a més comparteixen hàbitat, així que és possible trobar-les a la mateixa zona. Processa edulis té els ulls més petits; Processa robusta, a més de tenir els ulls més petits, té una característica pigmentació blanca a tota la part final de l’abdomen. Processa acutirostris té un rostre simple, punxegut i sense dent.

 

Taxonomia

Fílum: Arthropoda, Subfílum: Mandibulata, Superclasse: Crustacea, Classe: Malacostraca, Subclasse: Eumalacostraca, Superordre: Eucarida, Ordre: Decapoda, Subordre: Natantia, Infraordre: Caridea, Família: Processidae, Gènere: Processa

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB