Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Heterobranquis » Knoutsodonta pictoni es / en

Nom científic: Knoutsodonta pictoni

Furfaro & Trainito, 2017

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Heterobranquis

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària: Fins a 20 m

Mides: Uns 15 mm

Com és?

Aquesta és una espècie petita, de no més de 4 centímetres. Generalment mostren un abundant pigment marró “oxidat”. Tot i això, alguns individus presenten un patró mixt de colors, d’un color marró més clar a un marró obscur. Els rinòfors són de color salmó clar o blanquinós, uniforme, amb laminetes poc sortints. Poden tenir fins a 12 brànquies simples pinnades de color blanquinós y dispostes en forma de ferradura al voltant de l’anus. El plomall branquial sempre és fosc.

 

On viu?

Aquest opistobranqui té una àmplia distribució, sobretot en aigües més fredes intermareals, a una profunditat d’aproximadament 20 metres. Aquests llimacs de mar freqüentment es troben en nombre abundant durant el període de cria, envaint amb més de 1000 individus per metre quadrat. Sovint el trobarem sota les pedres.

 

Com s’alimenta?

Se solen alimentar de briozous.

 

Com es reprodueix?

Són hermafrodites, el mateix individu té la funció de mascle i de femella. La reproducció sempre és creuada, així que hi ha intercanvi genètic. La posta sol tenir pigmentació, de l’ou sortirà una larva que després de passar per l’estadi juvenil es convertirà en un adult.

 

Es pot confondre?

Aquesta espècie fins ara s'havia confós amb Onchidoris pusilla i de fet havia estat classificada com a tal. El tret diferencial que permet diferenciar-les és el palmell branquial, que en el cas d'Onchidoris pusilla és blanc, mentre que en Knoutsodonta pictoni sempre és fosc.

 

Curiositats

· Existeixen uns pocs exemplars que són completament blancs, però no són albins, ja que no tenen els ulls pigmentats.

· Quan es troben en grup, es solen orientar tots en la mateixa direcció, determinats per el flux de la marea. Es segueix l’un a l’altre a la mateixa velocitat, formant columnes.

· Al 2017 finalment s'ha resolt la classificació d'aquest doridaci, que durant algun temps es pensava que es tractava d'Onchidoris pusilla. Trainito i Furfaro finalment han determinat que es tracta d'una espècie diferent, i d'aquí que des de l'agost del 2017 que s'hagi afegit una nova espècie, la vuitena, a la família dels Onchidorididae, la Knoutsodonta pictoni.

· El nom d'aquesta espècie, "pictoni", és un homenatge a Bernard E. Picton, biòleg escocès especialista en els nudibranquis de les illes britàniques.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Ordre: Nudibranchia, Subordre: Doridacea, Superfamília: Onchidoridoidea, Família: Onchidorididae, Gènere: Knoutsodonta

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB