Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Raspaciona aculeata es / en

Nom científic: Raspaciona aculeata

(Johnston, 1842)

Nom comú:

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 20 m

Mides: Fins a 10 cm

Com és?

És una esponja tapissant, irregularment lobulada, incrustant i lleugerament verrucosa. La seva superfície és marcadament aspra o hirsuta. Té un color roig brillant. Té la superfície perforada per espícules aïllades de major mida, cada una de les quals està rodejada d’un plomall d’espícules més fines. Assoleix mides de fins a 10 centímetres.

 

On viu?

Viu sobre fons durs. En totes les regions del litoral rocós, però amb preferència per les zones de poca llum o semi ombrívoles. Viu des d'aigües poc profundes fins a grans profunditats, i es poden trobar també en el coral·ligen. No és una esponja rara, i localment es pot trobar amb regularitat.

 

Com s’alimenta?

S’alimenta de les partícules que es troben suspeses en l’aigua, filtrant-la a través dels òsculs (els forats que podem observar en la superfície de l’esponja).

 

Com es reprodueix?

La majoria d’esponges són hermafrodites, però sense autofecundació. Tenen la capacitat de reproduir-se sexualment o asexualment, i tenen una gran capacitat de regeneració. Alliberen l’esperma a l’aigua, i aquest entra en una altra esponja a través dels òsculs i podrà fecundar l’òvul que hi ha al seu interior. La larva que es formarà de la fecundació sortirà de l’esponja a través dels òsculs. Quan aquesta es fixi al sòl, es formarà una altra esponja. En la reproducció asexual una part de l’esponja se separa i d’aquesta surt un altre individu.

 

Es pot confondre?

· És una espècie que es pot reconèixer fàcilment, sobretot gràcies al seu color, però sobretot gràcies a la seva superfície característica.

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Classe: Demospongiae, Ordre: Poecilosclerida, Subordre: Microcionina, Família: Raspailiiade, Subfamília: Raspailiiane, Gènere: Raspaciona

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB