Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Corticium candelabrum es / en

Nom científic: Corticium candelabrum

Schmidt, 1862

Nom comú:

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 20 m

Mides: Fins a 20 cm

Com és?

Es tracta d'una esponja incrustant, fixada a roques gràcies a uns fins filaments. Arriba a créixer fins als 3 centímetres de gruix i assoleix superfícies de fins a 20 cm. La seva superfície és desigual i lleugerament aspra al tacte. Presenta òsculs rodons, d'entre 1 i 5 mm de diàmetre, amb capacitat de contracció. La seva coloració és marró clara i té consistència cartilaginosa. Té un esquelet amb espícules irregulars i disperses.

 

On viu?

Viu sobre roques a l'infralitoral. Pot trobar-se al Mar Mediterrani i a l'Atlàntic adjacent, a l'Oceà Índic i al Pacífic Oest.

 

Com s’alimenta?

Totes les esponges s'alimenten per mitjà de la filtració. L'aigua carregada de partícules penetra a través dels porus. Les partícules aptes per l'alimentació són digerides intracel·lularment, i les inorgàniques com els grans de sorra s'expulsen per un canal exhalant.

 

Com es reprodueix?

Pot presentar reproducció sexual i asexual. La majoria d'esponges són hermafrodites, tot i que existeix una gran variabilitat, fins al punt que en una mateixa espècie podem trobar tant individus hermafrodites com dioics, és a dir, amb sexes separats.

 

Es pot confondre?

Donades les seves característiques no es confon amb altres espècies, encara que, segons la llum que li arribi podria arribar-se a confondre amb Petrosia ficiformis.

 

Curiositats

· L'animal es contrau si s'extreu de l'aigua.

· Donada la totipotència de les seves cèl·lules, totes les esponges poden reproduir-se asexualment a partir de fragments del cos.

· Les esponges produeixen una gran varietat de toxines i antibiòtics que empren per evitar la depredació i la competència pel substrat.

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Subfílum: Cellularia, Classe: Demospongiae, Subclasse: Homoscleromorpha, Ordre: Homosclerophorida, Família: Plakinidae, Gènere: Corticium

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB