» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns, Dimarts, Dimecres i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 02. Algues vermelles » Phymatolithon calcareum es / en

Nom científic: Phymatolithon calcareum

(Pallas) Adey & D.L. McKibbin

Nom comú:

Grup: 02. Algues vermelles

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: Fins a 60m

Mides: Fins a 8cm

Com és?

Alga calcària, no fixada al substrat, de fins a 8 centímetres de diàmetre, de color rosat violaci o gris violaci. Tal·lus lliure, que es fixa sobre algun tros de pedra o de restes calcàries orgàniques que recobreix totalment i construeix el nucli de l’alga, anomenat rodòlit, a partir del qual sorgeixen en totes direccions i de forma divergent branques més o menys cilíndriques, ramificacions del tal·lus de fins a uns 2mm d’ample, de recorregut irregular i àpex truncat. Són de superfície llisa i les vores són estriades i lobulades.

 

On viu?

Espècie comú, pròpia de l’infralitoral i circalitoral, on apareix en fons detrítics (grapissar o maërl). Forma recobriments poc densos, molt rics en individus, sobre fons tous de l’infralitoral, amb menys freqüència també es pot trobar sobre els rizomes de Zostera, entre els 15-20 metres de profunditat (fons de maërl). És una espècie present durant tot l’any. Es troba al mar Mediterrani i també està molt estesa per l’Atlàntic Nord-est (des d'Escandinàvia fins a Portugal).

 

Com es reprodueix?

Conceptacles enfonsats en el tal·lus, poc o gens destacats, amb vora poc conspícua, sempre amb vàries obertures. Les tetràspores estan ordenades de forma zonal en esporangis. Presenta un cicle de reproducció amb alternança de generacions, trigenètic. Com es el cas de moltes algues vermelles com per exemple Mesophyllum expansum.

 

Es pot confondre?

Es pot condonfre amb altres especies de maërl, com Lithothamnion corallioides (al sud d’Anglaterra) o Lithothamnion glaciale (al nord d’Anglaterra).

 

Curiositats

· Depenent de la claredat de l’aigua, Phymatolithon calcareumes desenvolupa entre els 9 i els 28 metres de fondària a Noruega o entre els 10 i els 30 metres a la Gran Bretanya. Al Mediterrani és on presenta un distribució més fonda que on arriba fins als 60 metres de profunditat.

· El maërl és en realitat una acumulació d’algues coral·lines, dominat per Phymatolithon calcareum i Lithothamnium corallioides. Per altre banda hi ha 8 especies pertanyents als gèneres Lithothamnium, Lithophyllum, Phymatholiton que es poden trobar al maërl, però en proporció molt menor.

 

Taxonomia

Regne: Plantae, Fílum: Rodophyta, Classe: Florideophyceae, Ordre: Corallinales, Família: Corallinaceae, Gènere: Phymatolithon

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB