Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Tayuva lilacina es / en

Nom científic: Tayuva lilacina

(Gould, 1852)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres, Immersió poc fonda

Fondària:

Mides: Fins a 5 cm

Com és?

És un doridaci de mida mitjana-gran que pot arribar fins als 5-6 centímetres de longitud. Presenta un cos aplanat i de textura coriàcia amb una coloració general del dors marró-grisenca i abundants taques arrodonides de color marró-verdoses que poden ser de diferents grandàries. Tot el dors presenta nombrosos i petits tubercles cònics. Els rinòfors (banyes) són lleugerament groguencs, amb unes laminetes marrons i un àpex en forma de maça. També té 6 fulles branquials tripinnades blanc-groguenques. La cara inferior del mantell i els flancs del cos tenen un gran nombre de taques de diferents mides de color marró-vermellós. El peu és bastant ampli i de color blanquinós tot i que també presenta taques. La boca disposa de dos palps curts blancs.

 

On viu?

Aquesta espècie se sol localitzar a escassa profunditat sota pedres, des de tolls de marea fins a diversos metres de profunditat. En aquest hàbitat, per la seva coloració i aspecte aplanat, els animals es poden confondre i passar desapercebuts com a esponges incrustants.

 

Com s'alimenta?

Poden alimentar-se, com succeeix amb altres doridacis, d'esponges incrustades a les roques.

 

Com es reprodueix?

Hermafrodites, el mateix individu té la funció de mascle i de femella. La reproducció sempre és creuada, afavorint l’intercanvi genètic. La posta és una espiral blanquinosa d’uns 20 mm de diàmetre i amb ous d’unes 90 micres. La reproducció se sol donar entre la primavera i l’estiu.

 

Es pot confondre?

T. lilacina presenta una morfologia molt característica i per això és dificil confondre-la amb altres doridacis.

 

Curiositats

· Tayuva lilacina (una espècie de molt àmplia distribució circumtropical i en mars temperats com el Mediterrani) havia estat considerada, fins fa molt poc, com a pertanyent a l’espècie Discodoris maculosa. Una recent revisió (2010) dels discodorids, basada en caràcters morfològics i anatomia interna, ha posat en evidència l’existència d’espècies sinònimes en diferents mars del món i ha reduït el nombre d’espècies vàlides dins de la família Discodorididae. Com a conseqüència, el nudibranqui fins ara conegut com a Discodoris maculosa, (espècie mediterrània) ha estat inclòs en l’espècie Tayuva lilacina.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Ordre: Nudibranchia, Subordre: Doridina, Superfamília: Doridoidea, Família: Discodorididae, Gènere: Tayuva

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB