Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 13. Mol·luscs - Cargols » Lamellaria perspicua es / en

Nom científic: Lamellaria perspicua

(Linnaeus, 1758)

Nom comú:

Grup: 13. Mol·luscs - Cargols

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres, Immersió poc fonda

Fondària:

Mides: Fins a 3 cm

Com és?

Aquesta espècie presenta una closca translúcida que s’ha reduït a un petit i prim residu per sota del teixit del mantell, que no és visible a simple vista. L’espira presenta 3 voltes amb línies de creixement. Presenta un àpex prominent. La superfície és brillant i l'interior és llis. El mantell és de color blanc-grisós, lila o marronós, amb tubercles que intenten que l'animal s'assembli a un organisme sèssil com les esponges o els tunicats. La part frontal del mantell és corba i forma un sifó aixecat força característic. 

 

On viu?

Viu sota les pedres a pocs metres de fondària, al mar Mediterrani, a l’est de l’Atlàntic des de les illes Lofoten fins a les Canàries incloent les Açores i Madeira, en l’oest Atlàntic des de Florida fins a Brasil.

 

Com s’alimenta?

S’alimenta de tunicats i algunes espècies d’esponges, que perfora gràcies a l’aparell bucal que té, anomenat ràdula.

 

Com es reprodueix?

Pon els ous en el Mediterrani des d'abril fins a maig, dipositant els ous en els teixits del mantell dels tunicats dels quals se sol alimentar. La majoria dels ous no eclosionen i proporcionen aliment als que si ho fan. El mascle té el penis extern.

 

Es pot confondre?

Per les seves característiques morfològiques, a simple vista es pot confondre amb alguns nudibranquis del seu mateix color o morfologia. Tot i això, el sifó característic i l'absència de plomall branquial haurien d'ajudar-nos a distingir-la. Amb qui sí que és més difícil de diferenciar és de Lamellaria latens. Aquesta última, però, és més petita (no supera els 10 mm), té el dors més suau i és més plana. L. latens a més mai és de color gris o lila.

 

Curiositats

· S’amaga sota les pedres durant el dia a poca profunditat, tot i que la podem trobar fins als 1200 metres.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Caenogastropoda, Ordre: Littorinimorpha, Família: Velutinidae, Gènere: Lamellaria

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB