Horari d'atenciˇ al P˙blic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espŔcies » 11. Cucs - PlanÓries » Notoplana vitrea es / en

Nom cientÝfic: Notoplana vitrea

(Lang, 1884)

Nom com˙:

Grup: 11. Cucs - PlanÓries

Tipus paisatge: Immersiˇ observant la vida de sota les pedres, Immersiˇ poc fonda

FondÓria: Fins a 15 m

Mides: Fins a 4 cm

Com és?

Té el cos molt transparent i d’aparença delicada. La seva llargada és de fins a 4 centímetres. El color és blanquinós i per transparència s’hi observa la faringe arrugada, de color groguenc i les branques intestinals. No té tentacles de cap mena. Presenta ulls tentaculars que formen dues taques rodones d’ocels grossos, i ulls cerebrals més petits i en forma de dues bandes petites, una al costat de l’altra. Organització interna: la boca i la faringe estan situades a la meitat superior del cos i el contorn de la faringe és sinuós. D’aquí neixen les múltiples branques digestives. Presenta dos gonòpors separats per sota de la faringe. L’aparell masculí està format per una vesícula seminal i un penis armat en forma d’estilet i protegit per un atri masculí. L’aparell femení té vesícula de Lang. La vagina externa té forma de vagina bulbosa.

 

On viu?

Sota pedres, a 15 metres de fondària. S'han localitzat exemplars a la costa de Portugal, al Golf de Nàpols i al litoral mediterrani de la Península Ibèrica.

 

Com s'alimenta?

Són essencialment depredadors carnívors. S'alimenten bàsicament d'altres grups d’invertebrats marins com ara petits poliquets, crustacis, mol·luscs, cnidaris i ascidis. Segons sembla, tenen predilecció per animals sedentaris i colonials, i poden especialitzar-se en una o poques espècies a l’hora de compondre la seva dieta alimentària.

 

Com es reprodueix?

Es creu que la reproducció i la posta d'ous es duen a terme durant l’estiu. Són hermafrodites proteràndrics: tots els individus posseeixen els dos sexes, masculí i femení, tot i que maduren abans els gàmetes masculins. No es coneixen casos de dimorfisme sexual ni d’autofertilització. Habitualment es reprodueixen amb un altre individu (per fertilització creuada), al que claven un penis en forma d’agulla a través de la pell per intercanviar l’esperma. Ponen els ous de forma aïllada.
El desenvolupament dels nous individus pot ser directe o indirecte. Segons sembla, el desenvolupament directe és típic del subordre Acotylea. D'altra banda, en alguns gèneres d’Acotylea com ara Notoplana, es dóna desenvolupament indirecte a través de la larva de Götte.

 

Es pot confondre?

Sí, amb Leptoplana cf. tremellaris, tot i que N. vitrea sol ser més gran

 

Curiositats

· Sinonímies: Leptoplana vitrea (Lang, 1884), tot i que aquest nom ja no és el vàlid.

 

Taxonomia

Fílum: Platihelmynthes; Classe: Turbellaria; Ordre: Polycladida; Subordre: Acotylea; Superfamília: Planoceroidea; Família: Leptoplanidae; Gènere: Notoplana

Guia d'espŔcies


GUIA D'ESP╚CIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espŔcies
RSS Noticies CIB