Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Doto rosea es / en

Nom científic: Doto rosea

Trinchese, 1881

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió poc fonda, Immersió en praderia

Fondària: Fins a 25 m

Mides: Fins a 10 mm

Com és?

És un mol·lusc sense closca de forma allargada, pertanyent a l'ordre dels nudibranquis. Longitud entre 5 i 10 mil·límetres tot i que s’han trobat exemplars de fins a 12 i 13 mm. El seu cos és de color beix, una mica translúcid i està adornat amb taques vermelloses o marrons fosques, de mida irregular. Al dors (la part equivalent a l’esquena) té de 5 a 8 parells de cerates (unes expansions amb forma de dit característiques d’aquests animals) molt grans que tenen una taca fosca a la base i estan recoberts per diversos tubercles (petites protuberàncies) molt clares. El color de les cerates va de rosa fins al groc. Al cap presenten dos rinòfors (òrgans olfactius) llargs i esmolats que poden retraure’s a les seves respectives beines (una mena de fundes). Nombrosos grànuls de color blanc brillant cobreixen els rinòfors, la vora de les beines i la base del cap. No té tentacles orals. Té el peu estret i translúcid.

 

On viu?

Es distribueix per tota la Mediterrània, tot i que puntualment s'ha trobat també en algunes costes atlàntiques. Habita en parets rocoses amb algues i hidrozous, així com en les fulles de Posidonia oceanica. S'ha trobat a fondàries entre els 3 i els 25 metres.

 

Com s’alimenta?

És un predador que s’alimenta d’hidrozous com Eudendrium sp., Aglaophenia sp. i Obelia geniculata, per la qual cosa la seva distribució està molt lligada a l’existència de colònies d’aquestes espècies, sovint s’especialitzen tant que inclús co-evolucionen juntament amb la seva presa.

 

Com es reprodueix?

És hermafrodita, amb fecundació creuada en què tots dos individus donen i reben l'esperma. La forma de la posta és un caràcter taxonòmic que serveix per identificar l'espècie: els ous són de color blanc i s'agrupen en forma de cordó allargat o cinta estreta.

 

Es pot confondre?

Sí, amb altres espècies del gènere Doto. Pot ser complicat diferenciar-los a causa de la petita mida i la semblança de coloració. Això no obstant, mentre que els tubercles de D. rosea són blanquinosos, els de D. floridicola són vermellosos i els de D. coronata, D. dunnei i D. koenneckeri tenen taques fosques. A més a més, D. dunnei és més gran, podent mesurar fins a 25 mm.


Curiositats

· Els orificis genitals es troben al costat dret del cos, per tant copulen de costat mirant en diferent direcció.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclase: Heterobranquia, Ordre: Nudibranchia, Subordre: Dendronotina, Família: Dotoidae, Gènere: Doto

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB