Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 20. Peixos cartilaginosos » Torpedo marmorata es / en

Nom científic: Torpedo marmorata

Risso, 1810

Nom comú: Cat: Vaca marbrada, àngel, tremolina, vaca comuna, tremoloia. Cast: Tremolina mármol, torpedo, Eusk: Ikaraio arrunt. Gal: Raia tremedeira. Ang: Marbled electric ray, spotted torpedo. Fr: Torpille marbrée.

Grup: 20. Peixos cartilaginosos

Tipus paisatge: Immersió en sorra

Fondària: 3-500 m

Mides: Fins a 1 m

Com és?

És una rajada elèctrica. Té el cos arrodonit, molt ample de davant i amb les aletes del darrere molt allunyades del cap. No té un morro definit i se li uneix amb les aletes laterals. Té la part dorsal amb una coloració puntejada de diverses tonalitats de marró clar i fosc, per confondre's amb la sorra. Per sota és de color blanc o crema i fa uns 60 centímetres de llargada. Té uns òrgans elèctrics als laterals del cos amb els quals pot fer descàrregues elèctriques per a capturar les seves preses.

 

On viu?

Viu molt a prop del fons o enterrat a la sorra. Li agraden els fons de sorra fina o gruixuda. Pot viure molt a prop de la costa i fins a més de 40 m de fondària.

 

Com s'alimenta?

Menja peixos petits i invertebrats. Els pot capturar atordint-los amb una descàrrega elèctrica que pot generar amb els seus òrgans laterals, de fins a 220 volts.

 

Com es reprodueix?

Són ovovivípars, que vol dir que les cries passen una part del temps en ous i després s'acaben de criar al ventre de la seva mare. La gestació pot durar fins a un any. Té unes 20 cries en cada posta i quan neixen fan uns 10 centímetres.

 

Es pot confondre?

És podria confondre amb el Torpedo torpedo (Linnaeus, 1758), però aquest últim té unes taques blaves molt característiques a l'esquena, que el Torpedo marmorata Risso, 1810 no té.

 

Curiositats

· Disposen d'un curiós sistema per a orientar-se. Poden emetre petits polsos d'electricitat que reboten al relleu del fons o als obstacles del voltant.

· Llavors reben de nou el rebot de l'estímul elèctric que havien fet i poden saber el que els envolta. El sistema funciona com un autèntic radar i això els permet nedar en aigües molt tèrboles o de nit, i detectar les seves preses.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Classe: Chondrichthyes, Ordre: Rajiformes, Família: Torpedinidae, Subfamília: Torpedininae, Gènere: Torpedo.

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB