Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Symphodus cinereus es / en

Nom científic: Symphodus cinereus

(Bonnaterre, 1788)

Nom comú: Cat: Tord cendrós; Cast: Porredana gris; Eng: Grey wrasse; Fr: Crénilabre cendré

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 40 m

Mides: Fins a 12 cm

Com és?

De cos oval, amb el cap tan llarg com l'amplada màxima del cos. Boca petita. Preopercle finament dentat. Escames bastant grans amb dues fileres d’escames de mida gran sota dels ulls. Generalment és gris amb pintes blanques en una banda longitudinal, sovint motejat de color brunenc o amb bandes longitudinals marrons. En el peduncle caudal presenten una pinta fosca que tot i que pot mancar, és la seva principal característica definitòria. Els mascles tenen tonalitats lleugerament daurades en la gola i els flancs, i mostren línies daurades o blavoses en les galtes, a més, la taca posterior pot tenir reflexos blavosos. Tot i que poden assolir mides de fins a 12 centímetres, solen ser vistos amb una mida des dels 8 als 10 cm.

 

On viu?

Espècie que es troba principalment en fons sorrencs com estuaris o badies tancades, gairebé sempre a prop de herbes com posidònia i roques. També és fàcil veure’l en ports i cales. Tot i que poden estar presents des dels 0 als 40 metres, són més comuns entre els 5 i els 20 m.

 

Com s'alimenta?

La seva dieta està formada bàsicament per petits invertebrats com crustacis i mol·luscs.

 

Com es reprodueix?

Té sexes separats i el mascle adquireix una lliurea nupcial. Fresa a principis d'estiu en una sèrie de nius semblants als del tord de 5 taques (Symphodus roissali) però més fermes, que fa el mascle amb algues i protegeix.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb la subespècie de llacunes Symphodus cinereus staitii, però té un menor nombre de porus cefàlics i es troba al Mar Negre i algunes llacunes de França (Thau i Berre).

 

Curiositats

· És relativament fàcil aproximar-s’hi amb discreció. Els mascles, durant el període sexual, són poc desconfiats però s’ha d’evitar molestar-los.

· Pot viure fins als 6 anys.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, Infrafílum: Gnathostomata, Classe: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Labridae, Gènere: Symphodus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB