Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Notícies 07 de Febrer 2023

La nacra, el tritó i una gorgònia de fondària, al Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya

14 anys han fet falta perquè el govern català finalment aprovés el "Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada". És un decret que es va aprovar a finals del 2022, i que inclou aquelles espècies de la fauna salvatge autòctona que es troben amenaçades. Les espècies es classifiquen en les categories “en perill d’extinció”, “vulnerables” o “extintes com a reproductores a Catalunya”, segons el seu estat de conservació i grau d’amenaça. A través del decret, també es determina la necessitat d’aprovar plans de recuperació i conservació per a aquestes espècies.

 

Respecte les especies marines, s’han catalogat 3 especies que es troben en perill d’extinció; la nacra (Pinna nobilis), una espècie que ha sofert una important davallada en la seva població durant els darrers anys a causa de la mortalitat causada per un protozou paràsit. També està en perill d’extinció el Corn o Tritó marí (Charonia lampas lampas), el cargol de major mida que trobem al mar mediterrani, que pot arribar a una mida de 20 a 30 centímetres i finalment la gorgònia de profunditat (Isidella elongata), que viu a una fondària d'entre els 150 i els 300 metres.

 

En un grau menor d’amenaça, hi ha 16 especies marines classificades com a ‘Vulnerables’. En aquesta categoria s’han inclòs diverses especies de cetacis; Dofí mular (Tursiops truncatus), Dofí comú (Delphinus delphis), Rorqual comú (Balaenoptera physalus), Cap d'olla gris (Grampus griseus), Cap d'olla negre (Globicephala melas), Catxalot (Physeter macrocephalus), Balena amb bec de Cuvier (Ziphius cavirostris), també la tortuga careta (Caretta caretta), el peix saboga (Alosa fallax) i diverses especies de cnidaris com la madrèpora mediterrània (Cladocora caespitosa), el corall vermell (Corallium rubrum), el canelobre (Dendrophyllia cornigera), el corall blanc (Madrepora oculata) o altres espècies de corall de fondària com Desmophyllum dianthus, Leiopathes glaberrima i Lophelia pertusa.

Com especies marines ja extintes a Catalunya hi ha el vell marí (Monachus monachus) i la Llampresa de mar (Petromyzon marinus).

Cal recordar que el catàleg, majoritàriament parla d'espècies terrestres, 384. Des del món de la conservació l'aprovació s'ha valorat de forma positiva, tot i que cal recordar que Catalunya ha estat la darrera comunitat autònoma en tenir el seu propi catàleg de fauna. També es critica la mancança en l'elaboració de plans de recuperació i conservació, a més de l'absència o catalogació insuficient de certes espècies. En el cas marí un exemple seria l'anguila (Anguilla anguilla).

Publicat per: Joana Colomer i Jordi Regàs
[«] enrere
» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB